Har du trælofter i boligen? Så kender du måske til den problematik, at stuer og værelser nemt kommer til at virke mørke. Hvis du ikke er fan af dette look, kan du vælge at male dine trælofter. Her kan du læse mere om, hvordan du gør.
Maling af trælofter – et kapitel for sig
Hvis loftet i dit hjem er beklædt med lister eller brædder af træ, kan det godt være svært at forestille sig, hvordan disse skal behandles for at komme til at fremstå optimalt. Nogle mennesker foretrækker de rå trælofter med alle træets karakteristika i form af årer, knaster med videre. Og andre forestrækker at male trælofterne i en farve, som matcher boligens øvrige decor.
Overvejer du at anlægge et træloft, for eksempel som et sænket loft under boligens gipsplade loft, kan du eventuelt vælge ludbehandlede profilbrædder til formålet. Disse er, idet de er behandlet med sæbelud, noget lysere i deres udtryk end de ubehandlede loftlister eller brædder. Og hvis du synes, at dit eksisterende træloft er for mørkt efter din smag, kan du overveje at male det.
Kan jeg male trælofterne hvide?
Det kort svar på oven for stillede spørgsmål er ja – det kan godt lade sig gøre at male mørke trælofter hvide. Det kræver et vist håndelag og en god portion tålmodighed samt en lang række indledende øvelser. Og det kan godt betale sig at sætte sig grundigt ind i fremgangsmåden, inden man giver sig i kast med maling af et træloft.
Hvordan får jeg mit gamle træloft flot og hvidt?
Når du skal male et træloft, er det vigtigt, at du først og fremmest gør dig umage med rengøring af dette. Hele loftet skal vaskes grundigt ned med grundrens, inden du påbegynder malerarbejdet. I denne anledning kan du med stor fordel tjekke de enkelte brædder, lameller eller lister for fejl eller skader, så disse kan blive udbedret med det samme.
Det er en god idé at slibe træværket, inden du påfører grunder. Så er du sikker på, at grunderen – og dermed den efterfølgende maling – binder optimalt. I samme ombæring kan du med stor fordel reparere revner i træværket med fugemasse, ligesom du kan forsegle knaster med knastlak eller shellak.
Harpiks fra knaster i fyrretræ har det nemlig med at trænge gult igennem hvid maling – og det er da ærgerligt at skulle male over, når først man er færdig med at male.
Når du har taget hånd om alle mindre skader og knaster, kan du påføre hæftegrunder. Dette er nødvendigt for at sikre, at malingen binder ordentligt. Du bør vente til grunderen er helt tør, inden du giver dig i kast med malingen.
Vælg den rette maling til dit træloft
Til maling af indvendigt træværk anbefales en halvblank maling. Du kan faktisk bruge den samme type maling, som du bruger, når du skal male paneler, dørkarme, vinduesrammer med videre.
Det anbefales, at du vælger den matteste af de halvblanke malingtyper. Det vil sige en maling i glans 30–40. Dette vil give dig et smukt, hvidt træloft, som kan være med til at lyse hele rummet op.
Hvis du vil være helt sikker på, at træværket ikke skinner igennem malingen, er det en god idé at male flere gange. Husk at lade malingen tørre mellem hver gang, så du får et tykt lag.
Mal dine lofter om vinteren
Et velkendt tip til at opnå det bedste resultat i forbindelse med maling af trælofter er at gøre dette om vinteren, når luftfugtigheden er på sit laveste. Her er den største del af træværket nemlig blotlagt, da fibrene trækker sig sammen. Venter du med at male, til der er megen fugt i luften, og træværket er mættet af fugt, vil du kunne se små sprækker af umalet træ, når luftens fugtighed atter falder.
Du kan få flere tips og tricks til maling af trælofter hos din maler på Østerbro.